ALMÁS ZSERBÓ
Hozzávalók:
Tészta: 3 db tojás
50 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1,5 dl tej
3 dkg élesztő
csipetnyi só
Töltelék: 70 dkg alma
25 dkg darált dió
15 dkg porcukor
20 dkg sárgabarack lekvár
Máz: 10 dkg vaj
3 ek kakaó
2 ek porcukor
Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos tejben a cukorral és 1 evőkanál liszttel megfuttatjuk. A sóval elkevert lisztet a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a felvert tojást, a megfuttatott élesztőt, majd összegyúrjuk, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. A tésztából 3 cipót formálunk és egy órán át pihentetjük.
Az almát megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük. Hozzáadjuk a porcukorral elkevert diót és alaposan összekeverjük.
Az egyik cipót tepsi nagyságúra nyújtjuk és kikent, kilisztezett tepsibe tesszük. Megkenjük a lekvár felével, ráhalmozzuk a töltelék felét, elegyengetjük, ráhelyezzük a másik kinyújtott lapot, és azt is megkenjük a maradék lekvárral, majd a töltelékkel. Ráfektetjük a harmadik lapot, enyhén lenyomkodjuk, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőbe téve közepes hőmérsékleten megsütjük.