Diós - mákos beigli
Hozzávalók:
1 |
kg |
liszt |
|
|
|
50 |
dkg |
vaj |
vagy 25 dkg vaj és 20 dkg libazsír | ||
3 |
dkg |
élesztő |
|
|
|
6 |
dkg |
cukor |
3 ek. |
|
|
|
mk. |
só |
|
|
|
4 |
dl |
tej |
|
|
|
2 |
db |
tojás a kenéshez |
|
|
Elkészítése:
A lisztet a cukorral, sóval, zsiradékkal a deszkán elmorzsoljuk, az élesztőt egy kevés tejben feloldjuk, és az egészet megfelelő mennyiségű tejjel összegyúrjuk. A tésztának félkeménynek kell lennie, hogy a kéztől elváljon. Letakarva rövid ideig pihenni hagyjuk, utána a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, és cipóba formáljuk. Ezután a tésztát vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, összesodorjuk, tepsibe helyezzük, megfelelő távolságra mindegyiket három helyen megszurkáljuk. Egy egész tojást, egy tojás sárgáját felverjük, és a tésztát megkenjük, meleg helyen száradni hagyjuk, újból megkenjük, és hidegen újból megszárítjuk.
Mérsékelten meleg sütőben megsütjük.